Ömer Yılmaz, 1964 yılında Tokat iline bağlı Zile ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi takiben 1987 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
Sırasıyla Karaman, Ermenek Kazancı Lisesi, Ankara Tuzluçayır Lisesi, Ankara Abidinpaşa İlköğretim Okulu, Ankara Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik ve idarecilik görevinde bulundu. Halen Ankara Ayşe Zeki Sayan İlkokulu’nda müdür yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.
Şiir ve müzik onun hayatında hep önemli bir yer tuttu.
"Lise çağlarında iken buldum şiirde kendimi. Ne o bıraktı beni ne de ben bırakabildim şiiri. Gün oldu, ben onu aradım; gün oldu, o peşimi bırakmadı. Bir sevda böyle başladı ve sevdik birbirimizi." diyerek ifade ettiği şiirle buluşmasını, daha sonraki yıllarda şiir kitaplarıyla devam ettirdi.
1999 yılında “Anmak Düştü Yine Bana Seni” adlı ilk şiir kitabıyla başlattığı şiir yolculuğu “Sevgi İnadınız Olsun”, “Haydi Siz de Soyunun”, “Sensinya”, “Aşk Çıktı Yoluma”, “Sessizliktir Bazen Aşk” ve “Benimcik” adlı şiir kitaplarıyla devam etti. 2020 yılında “Bana Ben Ne Lâzım Sensiz” adıyla çıkan sekizinci şiir kitabıyla şiir yolculuğunu sürdürmektedir.
Ömer Yılmaz, 1982 – 1987 yılları arasında Prof. Dr. Ruhi Kalender yönetiminde Türk Tasavvuf Mûsikisi Korosu çalışmalarına katıldı. Dînî Mûsikî, usûl, nota ve makam dersleri aldı. Müzik çalışmalarını Türk Sanat Müziği alanında yoğunlaştıran Ömer Yılmaz’ın çeşitli makamlarda söz ve müziği kendisine ait şarkı formunda beste çalışmaları bulunmaktadır.
Bir süre Türk Sanat Müziği koro çalıştırıcılığı da yapan Ömer Yılmaz, değişik yerlerde amatörce Türk Sanat Müziği konserleri de vermiştir. Ayrıca, yine söz ve müziği kendisine ait marş formunda beste çalışmaları da vardır. Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına söz ve bestesi kendisine ait olan 100. Yıl Cumhuriyet Marşı bu çalışmaları arasında yer almıştır.
Ömer Yılmaz, ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf olmak üzere 5 adet Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders kitabının yazarıdır.
Araştırma ve inceleme alanında, Cumhuriyetin 80. yılı anısına hazırlayıp, 2004 yılında yayımladığı 2 cilt ve 810 sayfadan oluşan “Sevilen Adam Atatürk” adlı kitabı, onun önemli çalışmaları arasında yer almaktadır.
Ömer Yılmaz´ın öykü alanındaki yolculuğu, içerisinde "Kayıp Cüzdan", "Kaçan Telefon", "Yalnız Ağaç" ve "Beyaz Bir Buket" öykülerinin yer aldığı, 2005 yılında yayımlanan “Ömer ile Sensinya” adlı öykü kitabıyla başlamıştır.
Bu yolculuğuna, 2021 yılında yayımlanan, birbirinin devamı niteliğindeki "Ömer ile Benimcik", "Kördüğüm Gibi" ve "Bir Damla Anadolu" adlı 3 öykü kitabıyla devam etmektedir.
“Sevgiye Çağrı” dergisi, “Sevgiye Çağrı” gazetesi ve “Damla” gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde de bulunan Ömer Yılmaz, “Geleneksel Sanat Günleri”, “Anılardan Damlalar” adlı yıllarca devam eden kültür–sanat programlarının yapım ve yönetmenliğini yapmıştır. “Büyük Çocuklar Bilgi ve Deneyim Aktarım Buluşmaları” adıyla yeni bir kültür–sanat programıyla bu yöndeki çalışmalarına devam etmektedir.
Ayrıca Abidinpaşa İlköğretim Okulu, Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ayşe Zeki Sayan İlkokulu öğrencileri tarafından yazılan şiir ve hikâyelerden oluşan 5 ayrı kitabın genel yayın yönetmenliğini yapmıştır.
Ömer Yılmaz, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği (TOŞAYAD) üyesidir.
Şiirleri ve yazıları, İMBİK, İLESAM ve KÜMBET gibi ilim, edebiyat ve sanat dergilerinde yayımlanmaktadır.
Evli ve 2 erkek çocuk babasıdır.